17001 uur, mijn avontuur als mantelzorger

Mijn naam is Marcel van Dam. marcelIk heb 18,5 jaar voor mijn ‘madre’ (haar naam op Facebook) als mantelzorger gezorgd, gemiddeld zo’n 20 uur in de week. Bij elkaar opgeteld ongeveer 17797 uur. Ik heb het met ‘17001’ naar beneden afgerond. De ‘1’ wijst er op een speelse manier op dat het meer dan 17000 uren waren. Mijn madre en ik zijn door de jaren heen blijven spelen. Deze site is een creatieve manier om mijn avontuur te verwerken. Mijn moeder heeft een beroerte gekregen. Ik ben erbij, toen het kopje uit haar handen valt. Ze raakt halfzijdig verlamd, en kan niet goed meer praten. Ze heeft 18,5 jaar in een verpleeghuis gewoond. Ik was voor mijn madre een buddie, praktisch en geestelijk.

We hebben de rampplek madrebewoonbaar proberen te maken. Het was een moeilijke reis, maar het is gelukt. Ondanks haar beperkingen (ook nog half blind en laatste oog 30 % zicht) was ze niet depressief, en ook niet aan de anti-depressiva. Ze bleef zo speels en jong van hart. Wat een wonderlijke vrouw. Dit is een verslag van een avontuur en de verwerking van een ‘godservaring’ door film en e-book. We bleven al worstelend met het leven vol van sterk vertrouwen, gespannen hoop en vasthoudende liefde. Wat een bijzonder avontuur hebben we beleefd. Deze site is een gedeeltelijk verslag van dat avontuur. Met dank aan mijn zussen Sonja, Hilda en broer Peter. We hebben allemaal onze unieke bijdrage geleverd. Ook al bezat onze madre niet veel meer en kon ze niet veel. Ze werd geliefd en was waardevol.

Reacties

40 reacties op “17001 uur, mijn avontuur als mantelzorger”

 1. E.Warmerdam avatar
  E.Warmerdam

  Beste Marcel , Wat een liefde , wat een zorgzaamheid voor louw lieve moeder.
  Heb ademloos en met tranen in de ogen jullie beiden gade geslagen , ik vond het echt heel bijzonder !
  Zelf weet ik hoe het is om mantelzorger te zijn voor een oude en zieke moeder , het is best heel zwaar en eenzaam .Mijn moeder is onlangs gestorven op 10 september 2013 .
  Marcel , ik wens je heel veel Liefde op je verdere levenspad , jij verdient dit zo .
  Veel succes !
  Hartelijke groet, Liselotte

 2. Ans avatar
  Ans

  Respect! Wat een Liefde voor je moeder!
  Ze zeggen dat hoe een zoon voor zijn moeder is, hij ook voor zijn vrouw zal zijn!
  Ik gun je een hele lieve vrouw!

 3. Janske van Meurs avatar
  Janske van Meurs

  Lieve Marcel,
  Ik heb zojuist de uitzending gezien.
  Ik kan hier alleen maar heel stil van worden.
  Lieve groet, Janske

 4. Colette avatar
  Colette

  Beste Marcel,

  Jullie verhaal heeft me enorm geroerd. Wat een prachtige liefde, wat een compassie en wat een vertrouwen. Dank dat ik een inkijkje mocht krijgen.
  Ik hoop voor jou dat het je goed gaat, dat je zonder je moeder verder kunt en dat je de grote liefde vindt, met Gods hand op je schouder.

  Hartelijke groet,
  Colette Stam

 5. Jos avatar
  Jos

  Beste Marcel,

  Prachtige film.
  Hoop dat er na alle moois wat je voor je moeder gedaan hebt, nu ook veel moois op je verder levenspad voor jou komt. Ik zou zeggen pak je gitaar zo te zien een Ovation en ga muziek maken, je hebt een prachtige stem, misschien ligt daar wel je toekomst.

  Met vriendelijke groet,
  Jos

 6. Saskia avatar
  Saskia

  Dag Marcel,

  Heb ook ademloos gekeken naar jullie verhaal.
  Heb nog nooit zo’n liefdevol, geduldig, talentvol en bijzonder mens gezien!
  Wat een mooie band hebben jullie, vol humor en vertrouwen.
  Je bent een echte levenskunstenaar!
  Jullie film heeft me zeer geïnspireerd!
  Hartelijk bedankt!
  Ben benieuwd hoe God die ‘leegte’ voor je invult…
  Wens je alle goeds!

  Saskia

 7. Hallo Marcel, wat een aangrijpende reportage van jou en je moeder. Zelf ook mantelzorger van mijn ouders en later mijn vader. Mijn vader is acht jaar geleden overleden op 89jarige leeftijd. De zorg was niet zo intensief zoals bij jou voor je moeder, mijn avatar
  Hallo Marcel, wat een aangrijpende reportage van jou en je moeder. Zelf ook mantelzorger van mijn ouders en later mijn vader. Mijn vader is acht jaar geleden overleden op 89jarige leeftijd. De zorg was niet zo intensief zoals bij jou voor je moeder, mijn

  Marcel, wat een aangrijpende reportage van jou en je moeder. Zelf ook mantelzorger van mijn ouders en later mijn vader. Mijn vader is acht jaar geleden overleden op 89jarige leeftijd. De zorg was niet zo intensief zoals bij jou voor je moeder, mijn vader had een oorlogstrauma maar woonde nog op zichzelf. Ik zette zijn weekcassette medicijnen uit en zorgde voor boodschappen, zijn kleding en dat er gezellige dingen in huis gebeurden. Zoals met kerst een kerstboompje ed. Hoewel altijd met liefde gedaan, vond ik het toch ook wel vaak zwaar en soms beklemmend. Heb een man en twee dochters en dan ben je vaak bezig alle partijen het naar de zin te maken. Heb heel veel respect voor hoe je het allemaal gedaan hebt. Zoveel liefde klonk er in door! Maar ook die momenten van twijfel, heb ik nu de boot gemist, denkt moeder ook wel eens aan mij. Maakt zij zich ook wel eens zorgen om mij. Fijn om te merken ook dat je net zoals ik gelovig bent en de kracht vond om voor je moeder te bidden. Ontroerde me zo! Ik geloof ook in de here Jezus als mijn persoonlijke verlosser. Dat geeft in alle verdriet toch troost. Hoop dat je een nieuwe invulling van je leven hebt gevonden en wens je daar van harte Gods onmisbare zegen bij toe. Ik voor een concert van het gospelkoor Risja waar ik bij zing ook een klein filmpje ingesproken. Staat op you tube( getuigenis Wilma Schipper) hoop dat daar wat aan hebt.

 8. Martha Oost avatar
  Martha Oost

  Marcel, mooi mens, lieve jongen! Met bewondering maar ook met ontsteltenis heb ik de documentaire over jou en jouw Madre bekeken. Bewondering vanwege jouw tomeloze inzet voor haar welzijn, ontsteltenis omdat het jou, ook al was het jouw eigen keuze, onmogelijk maakte een ander leven zonder die zorg om je moeder te kunnen hebben. Ik hoop van ganser harte dat je nu een andere invulling aan je leven kunt geven en dat ‘jouw grote liefde’ alsnog op je pad komt. Jij hebt zoveel liefde gegeven, het is je zo gegund dat je ook heel veel liefde zult ontvangen! Marcel, ik wens je alle goeds! Hartelijke groeten van Martha Oost

 9. Jolanda avatar

  Beste Marcel,
  Ik wil je zeggen dat ik je een mooi mens vind. Vol liefde en compassie
  Kon ik maar meer zoals jij zijn. Ik wens je een heel vol en rijk leven verder. Je bent geweldig! Knuffel Jolanda

 10. Anneke Nagelhout avatar
  Anneke Nagelhout

  Mooie docu, erg ontroerend en indrukwekkend. Geweldig dat je de kracht en liefde hebt gekregen om voor je moeder te zorgen! Wie wenst zich nou niet zo’n zoon????
  God zorgt voor jou en geeft jou een hoopvolle toekomst!

 11. Marieke avatar
  Marieke

  Marcel,

  Dapper, liefdevol, humoristisch, zorgzaam, open, volhardend,

  mens,
  leven,
  engel,

  Marcel.

  Een engel is dichterbij dan je denkt.

 12. Astrid Ubbink avatar
  Astrid Ubbink

  Beste Marcel,

  Ik ken je niet, maar wat ik zag was zo herkenbaar.
  Wat een moedige, liefdevolle verzorging.
  Ik heb bewondering voor wat je gedaan hebt, maar ook eerlijk gezegd wel een paar vraagtekens.
  Vergeet vooral ook niet zelf te leven, je hebt er maar 1!
  Je missie is volbracht en niets staat nu nog in de weg voor een “eigen” leven, en dit is niet gemeen of kwetsend bedoeld, maar om je een duwtje vooruit te geven. NU jij……….
  Mijn moeder (86 jaar geworden) is ruim een jaar geleden overleden, en ik zag gisteren zoveel voorbij komen, dat ik het, bij wijze van spreken, in een adem uitgekeken heb.
  Zelf had ik niet de mogelijkheid om dagelijks langs te gaan (reisafstand van 175 km enkele reis) maar kwam dan ook wel eens op een “niet zo’n goede dag” en kon ik met een brok in mijn keel, weer “bijna” onverrichter zake aan de 2,5 uur durende terugreis beginnen………… hopende dat het de week later beter zou verlopen.
  Er zaten mindere en fijne momenten bij, en aan die fijne momenten, daar hou ik me aan vast.
  Doe jij dat ook? en ga door……

 13. Carla avatar
  Carla

  Marcel,

  De documentaire raakte me tot diep in mijn hart. Het ontroerde me en nog steeds ben ik er stil van.
  Wat een tijd en energie heb je in de zorg voor je moeder gestoken! Dat getuigt van echte, onvoorwaardelijke liefde! Ik wens je eenzelfde liefde, van mensen om je heen maar bovenal van God!

  Je bent een prachtmens!

  Knuffel, Carla

 14. Stephanie avatar
  Stephanie

  Beste Marcel,

  Met tranen in mijn ogen heb ik deze documentaire gekeken. Wat raakt dit me diep. De liefde, het geduld en het doorzettingsvermogen dat je aan de dag hebt hebt gelegd is onvoorstelbaar. Ik vond het bijzonder dat je over een sterkte ‘drang’ sprak om voor je moeder te zorgen. Die innerlijke overtuiging die je hebt gevoeld, laat zien dat je een bijzonder persoon bent: wars van de normen van deze tijd, waarin wordt gepredikt om vooral voor jezelf te kiezen.

  Met deze reportage inspireer je mensen en bemoedig je mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Hartelijk bedankt dat je dit met ons hebt willen delen. Ik wens je verder een heel vol en gezegend leven toe!

  Hartelijke groet,
  Stéphanie

 15. san avatar
  san

  lieve marcel
  wát mooi! zó puur!
  ik heb er geen woorden voor! moet er vandaag ook nog steeds aan denken.
  marcel, ik wens je het állerállerbeste toe.
  met lieve groet
  san

 16. Piety avatar
  Piety

  Beste Marcel,

  Respect!! Heb zojuist met een brok in mijn keel de documentaire gezien, een glimp uit jou leven met je moeder.
  Zelden zo’n toewijding gezien. En wat is me veel bespaart gebleven, doordat mijn moeder vroegtijdig de moed opgaf.
  Ik kan je alleen maar alle geluk van de wereld wensen.

  Ik kijk enorm uit naar je e-book.

  Piety

 17. pauline bakker avatar
  pauline bakker

  Beste Marcel,

  Dank je wel dat je dit wilde delen. Alle beelden hebben mij erg diep geraakt. Ik heb zelf ook mijn vader verzorgd na een beroerte, alleen bij hem was het na 4 jaar ineens voorbij. Wat een moed en liefde heb jij gehad om zolang voor je moeder te blijven zorgen. Wees trots op jezelf en gun jezelf nu het leven wat je nu kan leiden door alle ruimte…..Zie de leegte nu vrijgekomen als een uitdaging ondanks het verdriet wat er ook bij komt kijken. Geniet van alle prachtige herinneringen die je hebt mogen meemaken met je moeder en heel veel sterkte met alles een plekje te geven! Maar het allerbelangrijkste…veel geluk en liefde voor jou Marcel!
  Als iedereen zoveel liefde zoals jij zou hebben zou de wereld een stuk mooier zijn!

  knuffel pauline

 18. marja avatar
  marja

  Marcel, dankjewel voor deze bemoediging. Het heeft mij persoonlijk geholpen in de verwerking van het overlijden van mijn oma. Heb eindelijk weer kunnen ‘VOELEN’. Het heeft mij diep geraakt.

  Het liefst zou ik je nu een dikke knuffel geven en samen nog eens doorbabbelen /verwerken. Maarja..

  Gods rijke zegen voor jou toegebeden.
  In Hem verbonden,
  Marja

 19. Hanny avatar
  Hanny

  lieve lieve Marcel
  Jij verdien wel 200 lintjes en al die andere z.g helden mogen dan sterren zijn maar jij verspreidde licht. Wat een moed en liefde ,waar haalde je de kracht vandaan., nooit bitter en nooit klagen ,alhoewel ik wel eens wat verdriet meende te bespeuren. Jij bent iemand die tot Ridder in de orde van Oranje Nassau wordt geslagen,zo heet dat och?
  Ik kon het niet droog houden en dan had dat nog meer met jou dan met je moeder te maken
  Je bent een kanjer. Ik wens je Gods rijke zegen toe en dat je een geweldige vrouw zult vinden. Minder verdien je niet.
  Knuffel van mij
  Hanny

 20. Hettie avatar
  Hettie

  Lieve Marcel, en ja: ik vind je ontzettend lief! Dat kwam zó duidelijk naar voren in de ontroerende documentaire. Jij kon Gods liefde laten zien in jouw benadering van je moeder. Ik hoop dat je je leven kunt oppakken en troost kan vinden in de herinnering en wetenschap dat je er voor haar bent geweest, door dik en dun. Ik wens je Gods nabijheid toe en nog vele mooie verassingen op je levenspad.
  Hartelijke groet van Hettie

 21. D. Mijnsbergen avatar
  D. Mijnsbergen

  Hoi Marcel,
  Wat een mooie documentaire en wat een liefde voor je moeder!
  En wat een optimisme! Je bent een goed mens en ik hoop dat je op een dag een lieve vrouw tegen zult komen waarmee je alsnog een gezinnetje zult stichten want dat verdien je!
  Groetjes, Dayony.

 22. petra baltissen avatar
  petra baltissen

  Marcel ik heb diep respect voor je. Zoveel liefde en begrip en alles opgeven voor je moeder. Wat had ik jou graag als broer gehad. Zelf ben ik een eenzame mantelzorger met een moeder met gevorderde alzheimer en nog heldere momenten.zo schrijnend om te zien hoe ze worsteld met haar ziekte en het verdriet dat ze heeft dat ze alles aan het vergeten is. Het besef van haar dat mijn broers het niet begrijpen. Wat zou ik je graag als steun hebben gehad. Jij ontzettende lieve mooie man. Van binnen en vanbuiten. Iemand als jij geeft me weer hoop in de mensheid. Dat er toch nog mensen bestaan die zoveel liefde en warmte kunnen geven. Kanjer ben je!!!!!!.ga nu voor jezelf en de vrouw die in je leven komt mag in haar handjes klappen. Heel veel geluk en alle liefde van de wereld eens ik je toe.
  Een hele warme omhelzing. Liefs Petra

 23. Ruurd-Jan avatar
  Ruurd-Jan

  Hartverwarmend. Fijn dat er zulke mensen zijn die met zoveel overgave in de mantelzorg zitten. Marcel bedankt!

 24. wilma avatar
  wilma

  marcel chapau voor je mooie reportage!!
  Ik zit al heel lang in de mantelzorg voor mijn moeder,weet hoe t is.
  Mooie symbolische vleugels op je armen ,hoop dat t leven voor jou ook n mooie vlucht in petto heeft!sterkte na t wegvallen van de tijd met je moedertje.

 25. Joyce avatar
  Joyce

  Beste Marcel,
  Ik ben zo ontroerd. Prachtige documentaire. Een moeder is gezegend met een kind als jij.
  Een mooi voorbeeld voor anderen.
  Sterkte nog en bedankt.
  Joyce

 26. Evelien avatar
  Evelien

  Ik ben sprakeloos! Geweldig wat je je moeder hebt gegeven!

  Sterkte met het gemis en veel succes voor de toekomst! Er komt vast snel iets op de je pad.

 27. Edgar Neo avatar

  Op de site van BethelBoven komen ook mooie reacties voor je binnen, Marcel.

  Bless you bro’!

  @gar

  http://bethelboven.wordpress.com/2014/05/12/kijktip-corpus-mama-over-marcel-van-dam-en-zijn-mantelzorg/

 28. Tonia avatar
  Tonia

  Beste Marcel,

  Wat een indrukwekkende documentaire. Door mijn tranen heen keek ik voor een groot deel naar mijn eigen verhaal. Het was zeer herkenbaar na jaren van mantelzorg voor beide ouders en momenteel nog voor verstandelijk gehandicapte zus. Alleen ‘ervaringsdeskundigen’ kunnen begrijpen wat een mantelzorger doormaakt. Hoe eenzaam je je hierin kunt voelen. Zij begrijpen met hoeveel liefde je verzorgt maar ook hoe zwaar het vaak is. Heel mooi weergegeven in deze documentaire. Deze ervaring neem je de rest van je leven mee. Er komt vast nog veel goeds op je pad…

 29. Ron avatar
  Ron

  Beste Marcel,
  Ik zag deze documentaire toevallig en was zeer onder de indruk van je liefde en toewijding als zoon voor je moeder. Ik heb zelf mijn moeder verloren en weet hoe moeilijk dit kan zijn door je moeilijke maar gelukkig ook mooie momenten met haar. Je bent een mooi en waardevol persoon ,………. leef een mooi leven,
  Ron .

 30. Ivonne Heijnen avatar
  Ivonne Heijnen

  Hallo Marcel,

  Sprakeloos…
  Meevoelend in je eenzaamheid.
  Is dit het niet waar het allemaal om draait in het leven? Wat jij hebt laten zien in je documentaire?! Moedig en natuurlijk met veel onzekerheden, angst soms zelfs beeld ik me zo in…
  Een groot ‘dank je wel’ voor hetgeen jij hebt laten zien.
  Zelf ben ik al aardig door het soms moeilijke leven gevormd en het gemis van het niet hebben kunnen zorgen voor mijn overleden ouders. Ik was nog té jong om een aantal inzichten al te kunnen hebben op die leeftijd.
  Maar nu – mede geïnspireerd door jouw documentaire – klaar voor het zorgen…
  Het gewone zorgen voor mijn dochter en het zorgen voor de oudere generatie waaronder tantes.

  Ik wens je heel veel geluk en liefde op je levenspad. Je bent in beweging schrijf je zelf. Beweging is vooruitgang en dan komt de tijd dat je niet meer in de ‘leegte’ leeft.

  Succes met alles! Liefs, Ivonne

 31. ineke kardjani avatar
  ineke kardjani

  Mooie documentaire wat een liefde wat een geduld wat een opoffering daar moeten we een voorbeeld aan nemen diep respect en bewondering ! Dit is waar het omgaat een moeder die haar kinderen verzorgd met alles wat ze in zich heeft en dan als het einde nadert dat een moeder zoveel zorg en liefde en aandacht terug krijgt net zoals ze zelf gegeven heeft ! Hoe vaak gaat het niet anders dat onze ouderen verwaarloosd en alleen hun dagen slijten in de verpleegtehuizen ik ben er zelf werkzaam en zie het gebeuren maar heb nu gezien hoe het werkelijk hoort ! Grote bewondering voor jou Marcel als ik me zou verplaatsen in jou moeder het enige wat ik zou wensen is een zoon als jij ! Meer heb ik niet nodig !

 32. Tineke avatar
  Tineke

  Beste Marcel,

  Ik heb je weleens ontmoet via Janneke V. mijn vriendin. Ik ben onder de indruk van je verhaal. Heel mooi dat je uit liefde voor God en je moeder zo lang voor haar hebt gezorgd. Je komt oprecht en bijna kinderlijk vertrouwend over. Hou dat vooral vast! Het ga je goed.

  Tineke

 33. Cornelia Aarnoudse avatar
  Cornelia Aarnoudse

  Beste Marcel,

  Mooi mens! Ik wens je veel liefde toe.

 34. Arie avatar
  Arie

  Hallo Marcel,
  We hebben net jouw documentaire bekeken en zijn onder de indruk. De liefde die je hebt moet wel van God zijn.
  Mogelijk herinner je mij nog, we zaten met elkaar in het vliegtuig van Corfu naar Amsterdam en hadden, ongepland, een goed gesprek.
  Het ga je goed, broeder
  Hartelijke groet,
  Arie

  1. Marcel avatar

   Hoi Arie,

   Natuurlijk weet ik ons gesprek nog. Je was toch een soort onverwachts engeltje. Ik heb je ega nog proberen op te zoeken via facebook. Maar kon haar niet vinden. Bless u bro.

 35. Hanneke avatar
  Hanneke

  Respect!

  En onzeker zijn over jezelf moet je niet doen, je bent een voorbeeld. En de vrouw die ooit aan jou zijde mag lopen moet wel heel veel liefde ontvangen!

  Neem tijd voor jezelf, dat ben jij ook waard!

 36. rosemarie avatar
  rosemarie

  beste Marcel, de documentaire gezien,prachtig ook hoe moedig je moeder was om het leven zo te kunnen leven..
  het zou mooi zijn als er over een jaar een tweede deel op tv komt over hoe het verder met je is gegaan en hoe je op alles terugkijkt
  rosemarie

 37. Thecla avatar
  Thecla

  Beste Marcel,

  Vol bewondering voor de liefde en toewijding aan je moeder heb ik naar je documentaire gekeken. Het is bijna niet te bevatten dat iemand in deze individualistische tijd zo onbaatzuchtig kan zijn. Ik hoop dat je na zoveel jaar intensieve zorg je eigen leven weer kunt oppakken en je nog een mooie tijd tegemoet zult gaan.

  Hartelijke groeten,
  Thecla

 38. ten Voorden avatar

  Lieve Marcel.
  Het is geweldig hoe je je geloof gestalte hebt gegeven.Onze opdracht hier is liefde geven en dat heb jij uit de grond van je hart gedaan.
  x

 39. Aafina avatar
  Aafina

  Hallo Marcel, ik had (gisteren?) een bericht aan jou gestuurd via facebook over o.a. “Corpus mama”. Ik weet niet of je dit kunt lezen. (Soms komen berichten niet bij mensen aan via dat medium…) . (We kennen elkaar overigens niet). Groeten: Aafina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *